Anne adayları bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için tabii ki rutin kontrollerini ihmal etmiyor ve hamilelik-bebek sağlığı hakkında doğru bilgiler edinmeye çalışıyor. Fakat hamilelik hakkındaki bazı yanlışlar, bilinçli anne adaylarının bile hata yapmalarına neden olabiliyor. İşte hamilelik hakkında toplumda yerleşmiş olan 'yanlış' bilgilerin 'doğru'ları…


1. "Hamilelik 9 ay sürer"

Bilinenin aksine gebelik, adet döneminin son gününe göre hesaplanır. Son adet tarihine 7 gün eklenir ve aydan 3 gün çıkarılır. Buna göre son adet tarihinden itibaren 40 hafta olarak doğum tarihi belirlenir. Bu tahminler doğrultusunda doğum tarihinin tutma olasılığı %70 civarındadır. Ayrıca %10 ihtimalle bazı anne adaylarının çeşitli nedenlerle erken doğum yapma ihtimali olduğu da unutulmamalıdır.

2."Anne adayı 2 kişilik yemek yemelidir"

Uzmanlar anne adayının hamile kaldıktan sonra iki kişilik yemek yemeye başlamasını hatalı bir beslenme davranışı olarak nitelendiriyor. Anne adayının hamilelik süresince 9-16 kilo alması yeterli. Ayrıca gıda kalitesi ve dengeli beslenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor.

3. "Bebeğin çok saçı varsa hamilelik dönemi bulantılarla geçer"

Anne karnında bebeğin saçlarının çıkmaya başlaması söylenenlerin aksine, hamilelikte mide şikayetlerinin artmasına neden olmaz. Mide şikayetleri, ilerleyen gebelik haftalarında bebeğin diyafram ve mideye baskı yapması sonucu ya da çok fazla yemek yenildiği dönemlerde artar.Az ve sık yeme yiyerek, uykuda yüksek yastık kullanarak ve doktorunuzun önereceği ilaçlarla mide yanması ve reflü rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.

4. "Hamileyken uçakla seyahat yapılmaz"

Gebelik döneminde seyahat sakıncalı değildir. Fakat yine de kısa mesafeli yolculuklar tercih edilmelidir. Araba ile en fazla 2 saat sürecek yolculukları ve mümkünse uçak yolculuğunu tercih etmelisiniz. Gidilen bölgenin güvenli ve tıbbi olanakların olduğu bir yer olmasına özen gösterin.

5. "Erken doğan bebek yaşayamaz ya da sağlıksız olur"

Uzmanlar erken doğan bebeklerin yaşama ihtimali düşük olmadığını aksine giderek yükseldiğini belirtiyor. Erken doğan bebek iyi bir bakımla kısa zamanda yaşıtlarının gelişim düzeyini yakalayabilmekte ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyor.

6. "Hamileler akciğer filmi çektiremez"

Akciğer filmi esnasında alınan radyasyonun dozu çok düşük olduğu için söylenenlerin aksine güvenilir olarak tanımlanıyor.

7. "Hamile kadın aşerdiği gıdayı tüketmezse bebeğin bir uzvu eksik olur"

Bilinenlerin aksine aşermek psikolojik bir durumdur. Hamilelikte en önemli doğru ve dengeli beslenme olmalıdır.

8. "Hamileyken spor yapılmaz"

Gebelikte hareketsizlik, hem anne adayının hem de bebeğin hayatı için risklidir. Bu dönemde ağır ve zorlu sporlar yerine düzenli yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler önerilir. Uzmanlar düzenli spor yapan anne adaylarının doğum sürecinin daha kolay atlattığının da altını çiziyor.

9. Hamilelikte saç boyatmak ve makyaj yapmak bebeğe zarar verir"

Hamilelik döneminde saçlarınızı boyatabilirsiniz. Ancak genel olarak kimyasal maddelerden kaçınmalısınız. Yapılan araştırmalar gebeliğin 3. ayından sonra saç boyatmanın sakıncalı olmadığını ortaya koymuştur.

Ayrıca anne adaylarının bakımlı olması, kendilerini iyi hissetmeleri için önem taşır. Bu nedenle makyaj malzemelerini de minimal dozda kullanabilirsiniz.

10. " Anne güzelleşirse erkek, çirkinleşirse kız olur"

Yaygın inanışın aksine anne karnınızın yayvan veya sivri olması, bebeğin cinsiyetini ifade etmiyor. Anne adayının vücut yapısına bağlı olarak karnın şekli değişkenlik gösterebiliyor. Bebeğin cinsiyeti rahme cenin yerleştiği anda belli olmakla beraber ultrasonda hamileliğin 11-12. haftasında yüzde 90 doğruluk payı ile, 17. haftada ise yüzde 100 tespit edilerek söylenebiliyor