Hamilelikte 1.Hafta

Hamilelik sürecinin hesaplanması için adet olunan son tarihin ilk günü baz alınır ve o gün hamileliğin birinci günü olarak kabul edilir. Bu nedenle hamileliğin adet bitiminden sonra başladığı düşünülmemelidir. Hamilelik başlangıcında kadın son âdetini mutlaka görmektedir. Bu nedenle de çoğu zaman kadınlar hamile olduklarını ikinci aylarının sonunda adet olmadıklarında anlarlar.Peki hamilelikte 1.hafta da sizi neler bekliyor?

Hamilelikte 1.Hafta İçinde Neler Yaşayacaksınız?

Hamileliğin birinci haftasında genel bir değişim gözlenmez. Kadının hareketlerinde ya da vücudunda daha aktif işlevler başlar. Örneğin, hormonlarda yavaş yavaş farklılıklar gözlenir ve kadının ruh hali de şekillenmeye başlar. Kadınlar hamileliklerinin ilk haftalarında özellikle adet oldukları ilk gün yani hamileliğin başladığı ilk gün ve adet haftası boyunca önceki adetlerine nazaran daha fazla ağrı görebilirler. Kanamaları daha kısa sürebilir. Ancak gebeliğin ilk dört haftası kadar bir süre içinde hekimler kadınlara gebelik teşhisi koymakta zorlanabilirler. Bunun sebebi bebeğin henüz kadının rahmine yerleşememiş yani oluşamamış olmasından kaynaklanır. Bebeğe ait ilk ultrason görüntüleri hamileliğin 5 veya 6. Haftasından sonra alınabilir.

Daha İyi Bir Hamilelik Süreci İçin Neler Yapmalısınız?

Gebelik başlangıcının olduğu bu ilk haftada kadınların beslenmelerine ve sağlıklarına ekstra dikkat etmeleri daha sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeleri için önemlidir. Özellikle bilinçli hamileliklerde anne adayları hamile kalmadan en az 3 ay kadar önce çok daha sağlıklı beslenmek için harekete geçmelidirler. Örneğin, kesinlikle sigara ve alkol tüketilmemelidir. Sadece anne adayının tüketmemesi değil, anne adayının çevresindeki kişilerin de bu tür kötü alışkanlıkları anne adayına maruz bırakmamaları gerekir.

Daha İyi Bir Hamilelik Süreci İçin Planlarınıza Neleri Dâhil Etmelisiniz?

Bilinçli hamilelik söz konusu ise ve henüzgebelikbaşlamadıysa kadının öncelikle kilo vermesi daha doğru olacaktır. Bu sayede hem daha rahat bir hamilelik dönemi geçirecek hem de doğum esnasında daha rahat bir süreç yaşayacaktır. Fazla kiloları olan hamile kadınlar, gebelikleri süresince çoğu zaman düşük tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarından bu uzun süreci yatarak geçirebilmektedirler. Bu durumda da hem gebeliğin yaratmış olduğu şişkinlik hem de hareketsizlik sebebiyle kadınlar da aşırı kilolar meydana gelebilmektedir. Kilo kontrolü sağlanan gebelikler de her zaman daha sağlıklı şartlarda doğum yapılacağı ve doğum sonrası sürecinin daha iyi gelişeceği unutulmamalıdır.


Hamilelikte 2.Hafta

Hamilelikte 2.Hafta, 2.Hafta Yapılması Gerekenler ,Hamilelikte 2.Hafta Nasıl Beslenilmelidir? Hamilelikte 2.hafta Belirtileri

Gebelikte ilk haftadan çok farklı olmayan hamilelikte 2.hafta da  kadın adet dönemini tamamlar ve artık 9 ay boyunca adet kanaması görmez. İlk hafta gibi henüz anne rahmine tutunamayan fetüsler, 2.hafta da ultrasonda anlaşılmayabilir. Anne adayının hamilelik şüphesi sonucunda en basit yöntem olan evde yapılabilen testler uygulanabilir. Sonuç pozitifse veya bir sonuç çıkmıyorsa hekim kontrolü altına alınabilir. Kesin sonucu hekimler kan tahlili sonucunda vereceklerdir.

Hamilelikte 2.Hafta Yapılması Gerekenler

Hamileliğin ikinci haftasında anne adayları sağlıklı beslenmeye devam ederken spor yapmayı da ihmal etmemelidirler. Hamilelikte doğum sonrası kadınlar için en kolay kilo verilebilen dönem başlar. Bu nedenle kilo verme aşamasını hızlandırmak, gebelikte fazla kilo almamak adına kadınların hamileliğin başında spora da başlamalara gerekir.

Hamileliğinikinci haftası, kadının yumurtlama döneminin başlangıcı sayılır. Bunun dışında eğer henüz adet görülmediyse hamilelik şüpheleri başlatılabilir. Genel olarak hamileliğin ikinci haftasında göğüslerde belirgin bir hassasiyet yaşanır. Karın bölgesinde ve özellikle kasıklarda ağrı görülür. Akıntılar yoksa başlar, varsa her zamankinden fazla görülmeye başlanır. Vücut sıvısı artar. Ağızda metalik bir tat oluşur. Hamileliğin en net belirtilerinden biri göğüslerde oluşan hassasiyet ve ağızda oluşan metalik tattır. Özellikle ağızda hissedilen farklı tat, hamilelik dışında kadınlarda görülmez.

Yumurtlama döneminde gebelik başlamış ise o ay muhakkak kadınlar adet görür. Bu durumda çoğu kadın hamilelik belirtilerinin yanlış anlaşıldı hissine kapılır. Fakat hamilelik başlangıcında adet görülmesi oldukça normaldir. Çünkü hamilelik başlangıcı da adet başlangıcının ilk günü olarak kabul edilir.

Hamileliğin ikinci haftasında hamileliğin en net belirtilerinden olan aşerme ya da yemekten tiksinme sıklıkla yaşanabilir. Bu durum hem değişen hormonlardan hem de vücuttaki sıvının artması gerektiğinden kaynaklanabilmektedir. Hamileliğin ikinci haftasında kadınlarda vücut sıvısının arttığı gözlemlenmiştir. Bilinçli hamileliklerde genellikle yumurtlama dönemi hesaplanır ve bu hesaplara göre ilişkiye girme süreçleri belirlenir. Yumurtlama dönemini hesaplamak için;

  • Adet döngüsünün kaç günde bir olduğu ve kaç gün sürdüğü bilinmelidir.
  • Örnek bir yumurtlama dönemi hesabında kadının adet döngüsünün 30 gün olduğu kabul edilirse; adet döngüsü süresinden 14 gün çıkartılır. Kalan 16 günde 16. Gün kadının yumurtlama dönemi olarak kabul edilir.
  • Bu hesap kadının ayın kaçında adet gördüğü ve sürecinin kaç günde bir olduğunu bilmesi ile kolayca hesaplanabilir.

 

Hamilelikte 3.Hafta

Hamilelikte 3.Hafta, Hamilelikte 3.Hafta Neler Yaşayacaksınız? Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Yapmanız Gerekenler

Hamilelikte 3.hafta henüz bebeğin rahime yerleşmediği son haftadır. Bu haftadan sonra bebek anne rahmine yerleşmeye ve tutunmaya başlayacaktır. Bu süreçte anne adayları hamileliklerinin en önemli dönemini yaşarlar.

Hamilelikte 3.Hafta Yapılması Gerekenler

Bu hafta spermler rahme doğru yol alacak ve gebeliği başlatmak için döllenmeyi gerçekleştireceklerdir. Spermlerden yalnızca biri döllenmeyi başaracak diğer spermler dışarı atılacaktır. Yalnızca ikiz, üçüz ya da daha fazla fetüs oluşumu için döllenen sperm sayısı artmaktadır.

Spermlerin ulaşacağı yolun sonunda yumurtalıklar vardır. Spermler yumurtalıklara ulaşmak için anne vücudundaki izleri takip eder. Bu izler, yumurtalıklar sayesinde oluşur. Yumurta hücrelerinde negatif yük olduğu ve spermlerdeki pozitif yüklerin bu negatif yükü çekmesiyle spermlerin doğru yolu bulduğu kabul edilir.

Anne adayının vücudunda dolaşan spermler hiçbir şekilde anneye rahatsızlık hissi vermez. Genel olarak hamileliğin üçüncü haftasında gerçekleşen bu olay, spermlerin yumurtalıklara ulaşması için 10 saati, yumurta hücresinin içerisine girebilmek ve anne rahmine yerleşebilmek için 24 saati gerektirir. Yaklaşık 20 dakika kadar bir sürede de spermler anne rahmine yerleşir.

Hamileliğin 3. Haftasında Anne Adaylarında Görülen Değişimler

Genel anlamda anne adaylarında herhangi bir değişim gözlenmemektedir. Belirtiler geçen haftayı takip eder. Bu dönemde sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya dikkat edilmelidir. Yalnız, yapılan egzersizlerinanne adayını zorlamaması gerkir. Özellikle anne adaylarının karın bölgesinde oluşabilecek herhangi bir deformasyon, ileriki süreçte hem anne için hem de bebek için sorun teşkil edebilmektedir. Bunun dışında spor yapmadan önce ısınma hareketlerinin mutlaka uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Fakat ısınma hareketleri genel olarak vücut ısısını artırmaya yönelik olduğundan bebek için hangi hareketlerin doğru ya da yanlış olduğu da bir uzmandan öğrenilmelidir.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Yapmanız Gerekenler

Bol su içmek sadece hamilelik dönemlerinde değil, tüm yaşam boyunca oldukça önemli bir ihtiyaçtır. Anne karnında bebeğin susuz kalması, doğum esnasında bebekte sakatlık oluşmasına kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bol su içmek hamilelikte temel kurallardan biri olmalıdır. Yalnız, normal zamanlarda anne adayı ne kadar su içiyorsa bu miktarın yetersiz olduğu durumlarda su içme seviyesini yavaş yavaş artırması daha doğru olacaktır. Bir anda aşırı miktarda su tüketimi anne adayı ve bebek için sağlıklı bir sonuç vermeyecektir.

Hamilelikte 4.Hafta

Hamilelikte 4.Hafta, Hamileliğin 4.Haftası Belirtileri, Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz

Fetüsün anne rahmine tutunması ve yerleşmesi için beklenen hafta bu haftadır. Hamilelikte 4.hafta sonucunda adet kanaması görülmezse kadının hamile olduğu büyük olasılıkla anlaşılacaktır. Fetüsün boyu 1 mm’den daha küçüktür ve yerleşmesi için zaman gerekir. Yalnız, kadınlar en çok düşük tehlikesiyle bu hafta karşılaşırlar. Bunun sebebi gebeliğin başlatıldığı eksikliklerdir. Örneğin, adet kanamasının gerçekleşmeyecek olması nedeni ile kadınların hormonlarında farklılıklar görülmesi ve yumurtalıklara ulaşan spermin döllenmemesidir.

Hamilelikte 4.Hafta Neler Yaşayacaksınız

Eğer gebelik başlamış ise anne adaylarında muhtemel belirtiler şu şekildedir;

  • Yorgunluk, halsizlik ve aşırı gerginlik,
  • Aşırı uyku hali,
  • Ruhen kötü hissetme,
  • Özellikle göğüs uçlarında oluşan aşırı hassasiyet gibi belirtiler bulunmaktadır.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz

Anne adayları hamileliklerinin 4. Haftalarında artık daha dikkatli olmalı ve ani hareketlerde bulunmamalıdırlar. Özellikle fetüsün daha çok küçük olduğu ve bu nedenle zarar görmez şeklindeki düşünceler tamamen ortadan kaldırılmalı ve hamileliklerin her dönemlerinde bebeklerin zarar görme risklerinin bulunduğu unutulmamalıdır. Gebeliğin kesin olarak başladığı bu dönemlerde artık anne adayı düşük tehlikesiyle de sürekli karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, hem sağlığına dikkat etmeli hem de yeme içme şeklini düzene sokmalıdır. Bol su içmeli, vitamin, protein ve kalsiyumdan eksik kalmamalıdır.Bu haftada artan hamilelik hormonlarının etkisi ile mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetleriniz olabilir.Bunu önlemek için midenizi hiç bir zaman aşırı doldurmayın az az sık yemelisiniz. Gebelik süresi boyunca ve emzirme dönemi de dâhil olmak üzere doğal besinlertüketmeli, kapalı gıdalar ya da donmuş gıdalar tüketmemeye özen göstermelidir.

Kafein tüketimi en az sigara tüketimi kadar anne karnındaki fetüse zarar veren bir maddedir. Bu nedenle aşırı kahve tüketiminden de uzak durulmalıdır. Aşırı şekerli ve yağlı gıdalar hamilelikte önerilmeyen gıdalar arasında yer alır. Bunun dışında çiğ et kesinlikle tüketilmemelidir. Çiğ et kategorisinde sosis, sucuk ve salam gibi gıdalarda yer aldığından özellikle bu gıdalar pişirilerek yenmeli, mümkünse hiç tüketilmemelidir.

Bu Hafta Planlarınıza Dâhil Etmeniz Gerekenler

Gebelikte anne adaylarının kilo alması kaçınılmazdır. Fakat bu kilo yavaş yavaş alındığı takdirde; doğumdan sonra daha hızlı verilecektir. Anne adayının ideal kilosunu ve alması gereken kilo miktarını hekimlerin belirlemesi daha doğru olacaktır. Anne adayları hamilelik süresi boyunca asla kilo vermeye çalışmamalı ve bu uğurda besin miktarını azaltmamalıdır. Bebeğin gelişimi için anne adaylarının düzgün beslenmesi gerekmektedir.

Hamilelikte 5.Hafta

Hamileliğinizin 5.Haftası, Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız? Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bilmeniz Gerekenler kadın.com'da

Artık hamileliğinizin 5.haftası testlerinizde pozitif sonucu görülebilir ve bir hekime başvurabilirsiniz.

Hamilelikte 5.Haftada Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

Bu hafta bebeğin kalp oluşumuna başlayacak tabakalar üretilir. Beyin, omurilik ve merkezi sinir sistemi de bu hafta itibariyle oluşmaya başlayacaktır. Bu nedenle anne adaylarının bebeklerinin gelişimine yardımcı olması için kesinlikle folik asit kullanmaya başlaması önerilmektedir. Folik asit kadınların sadece hamile oldukları anda başlaması gereken değil, hamile kalmayı düşündüğü andan itibaren kullanmaya başlaması gereken bir vitamindir. Folik asit genel itibariyle; avokado, bezelye, pancar ve kuşkonmazda bulunan B grubu bir vitamin olarak tanımlanabilir.

Anne karnındaki fetüsün, ultrasonda görünür hale gelmesi için hamileliğin 6. Haftasında olmak gerekir. Ayrıca, hamileliğin 6. Haftasında fetüsün kalp atışı da duyulabilir.

Bebeğinizin Ölçüsü Nedir?

Fetüsün anne karnındaki muhtemel ölçüsü 1,5 mm kadardır.

Hamileliğin 5. Haftasında Anne Adaylarında Görülen Belirtiler

Her anne adayında aynı olmamak koşulu ile genel olarak mide bulantıları bu hafta artış gösterir. Daha çok sabah uyanıldığında kendini gösteren mide bulantısı, gün içerisinde de ara ara yaşanabilir. Bu hafta mide bulantısı sebebi ile aşırı yorgunluk ve bitkinlik hissedilebilir. Hormon seviyesi daha çok hamileliğin 6. Haftasında artsa da bu haftada etkilerini gösterir ve mide bulantısını tetikler. Fakat hamileliğin 6. Haftasında mide bulantılarının artmaya başlaması da tamamen hormonların etkisi ile oluşmaktadır.

Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız?

Hamileliğin beşinci haftasında sık sık idrara çıkma isteği oluşabilir. Bu durum gebelik belirtilerinin en doğal olanlarından biri şeklinde açıklama getirilebilir.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bilmeniz Gerekenler

Hamileliğin bu ilk haftalarında hekimler anne adaylarına, haftada 300 gr almalarını önerirken, hamileliğin 20. Haftasından sonra haftada 450 gr almalarını önermektedir. Yalnız, hekimlere göre bu rakamlar standartlaşmış ortalama rakamlardır. Hamilelikte her kadın aynı kiloyualacak gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle de anne adaylarının hamile kaldıkları kiloları önemlidir. Örneğin, kilosu normal olan anne adaylarının hamilelikleri boyunca alması gereken ortalama kilo aralığı 14-16 kg olurken, kilolu anne adaylarının hamilelikleri boyunca alması gereken ortalama kilo aralığı 8- 12 kg şeklinde belirtilmektedir. Bu hafta itibari ile anne adaylarının yaşadığı gebelik, dış gebelik de olabildiğinden en kısa sürede test yapılmalı ve hekim kontrolüne gidilmelidir.

Hamilelikte 6.Hafta

Hamilelikte 6.Hafta, 6.Haftada Bebeğinizin Ölçüleri, Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız? Bebeğiniz 6.Haftada Neler Yaşayacak?

Hamileliğinizin 6.haftası itibari ile fetüsün boyu 2 ile 4 mm arasında değişiklik göstermektedir. Fetüsün kıvrık bir C harfi gibi duruşu bulunmaktadır. Fetüsün kalp atışları da artık özel ultrasonlar aracılığı ile duyulabilecek durumdadır. Bu hafta itibari ile fetüsün embriyo gelişimi başlayacaktır ve sakatlıkların en çok bu dönemde başladığı da bilinmektedir.Peki hamileliğinizin 6.haftasında bebeğiniz ve sizi neler bekliyor?

Hamileliğinizin 6.Haftasında Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

Hamileliğin altıncı haftasıyla fetüsün akciğerleri, çenesi, burnu ve damak bölgeleri oluşmaya da başlamıştır. El ve ayak kısımlarında gelişmeler gözlenmiştir.

Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız?

Anne adayları hamileliklerinin altıncı haftası olması ile hiç kilo almamış ya da 1 ya da 2 kg almış olabilirler. En çok mide yanması şikayeti bu hafta ile tamamen başlamış olur. Mide yanması şikayetlerini azaltmaya çalışmak için yapılması gerekenler;

  • Günlük öğünleri 5-6 bölüme ayırmak daha doğru olacaktır. Bu şekilde anne adaylarının gün boyunca karınları tok olacak ve yemek aralıklarını kısa tuttukları için mide yanmalarını da engelleyeceklerdir.
  • Hamileliğin temel şikayetlerinden biri olan sürekli uyku halini, özellikle yemek yedikten sonra bastırmaya çalışmak da mide yanması şikayetini ortadan kaldıracaktır. Yemek yedikten sonra uyumak sadece hamilelikte değil, tüm yaşam boyunca mide yanmasına sebep olacak bir durumdur.
  • Hamilelikte baharatlı, acı ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu besinlerin yanında aşırı salçalı yemekler de mide yanmasına sebep olacaktır.
  • Süt ve yoğurt tüketmek mide yanmasını büyük ölçüde azaltacak ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirilmesini sağlayacaktır.

Hamileliğin altıncı haftasında görülen bir diğer şikâyet kabızlıktır. Önceki haftalarda sık sık idrara çıkmanın yanında bu hafta kabızlık başlangıcı da görülebilir. Bu durumu önlemek ya da en azından daha küçük bir problem haline getirmek için yapılması gerekenler;

  • Bol su içmek, egzersiz yapmak ve sürekli katı beslenmeden uzak durmak olacaktır.

Hamileliğin 6. Haftasında Anne Adaylarına Yapılan Tahliller

  • Hemogram- Anne adayının kan sayımı için yapılır. Kansızlık probleminin olup olmadığı bu test ile anlaşılır.
  • Kan uyuşmazlığı problemine karşın, anne ve baba adaylarının kan gruplarının öğrenilmesi.
  • Tam idrar tetkiki.
  • Anne adaylarında olabilecek tiroid ya da guatr sorunlarını öğrenmek için TSH testi yapılır.

Hamilelikte 7.Hafta

  • Hamilelikte 7.Hafta, Hamileliğinizin 7.Haftası Neler Yaşayacaksınız? Hamileliğinizin 7.Haftasında Bebeğinizin Ölçüleri

    Artık gebeliğin tam olarak kaç haftalık olduğu da hekimler yardımıyla öğrenilebilir. Hamileliğinizin 7.haftası sonunda artık fetüs olduğundan iki kat hızla büyümeye başlayabilir. Bu hafta fetüsün kol ve bacak tomurcukları belirginleşmeye başlayacaktır.

    Anne adayları bu hafta sabah bulantılarında fazlalık sezebilirler. Önceki haftalara göre daha fazla mide bulantısı, mide yanması ve sabah bulantısı yaşanabilir. Artık anne adayları ilaç kullanımını durdurmalıdır. Doktorlar haricinde kimsenin önerdiği ilaçlar kullanılmamalıdır. Özellikle aşırı uyku halinden ya da uykusuzluktan kurtulmak amacıyla ilaçlar asla kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar hamile kadınlar için hiçbir şekilde uygun değildir.

Hamileliğinizin 7.Haftasında Bebeğinizin Ölçüleri

  • Bu hafta itibari ile fetüsün boyu 5 ile 7 mm arasında değişim göstermektedir.

Hamileliğiniz İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

  • Hamileliğin yedinci haftası ile birlikte tüketilen süt ürünlerinin miktarı da artırılmalıdır. Hamilelikte kalsiyum, protein ve vitamin eksiklikleri sıklıkla yaşanması ve bu durumların fetüslere zarar vermesi nedeniyle süt ürünlerinin tüketiminin artırılması önerilir.

    Hamile kadınların günlük 1200 mg kalsiyuma ihtiyaç duyduğu da unutulmamalıdır. Bunun dışında hamilelik döneminde dondurma yemek anne adayına ve fetüse zarar vermek yerine kalsiyum açısından güzel bir gıda olduğu da söylenebilir. Dondurma dışında,sütve yoğurtta tüketilmesi gereken gıdalardandır.

    Hamileliğin yedinci haftası itibari ile kadınların demir ihtiyacı da artar. Hamile kadınların çok azı hamilelik sürecine demir eksikliği sıkıntısı olmadan başlarlar. Bu nedenle de kesinlikle anne adaylarının demir ihtiyaçlarını azaltmaları gerekir. Bazı gıdalar ile demir ihtiyacının karşılandığı söylenebilir. Demir eksikliğini ortadan kaldırmak için hap gibi takviyeler kullanılmalıdır. Doktortavsiyesi ile demir destek hap ya da sıvıları kullanılmalıdır.

    Hamileliklerde en merak edilen konulardan biri de cinsel birlikteliktir. Sağlıklı hamilelik süreci geçiren kadınlar başta olmak üzere bu dönemde gerçekleşen cinsel birlikteliklerin herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak her hamilelik aynı süreçlerden geçmediği ve aynı problemleri yaşatmadığı için kişiler hekimlerine danışarak durumun sağlık boyutunu öğrenmelidir. Genel olarak cinsel birliktelikler bebeğe herhangi bir zarar vermemektedir. Hamileliğin yedinci haftası itibari ile anne adayları vitamin alımları, kalsiyum ihtiyaçlarını giderecek besinler tüketmeye özen göstermelidirler.

Hamilelikte 8.Hafta

  • Hamilelikte 8.Hafta,Hamileliğin 8.Haftasında Anne Adaylarında Görülen Değişimler, 8.Haftada Bebeğiniz ve daha fazlası Kadin.com'da

    Bu hafta itibariyle fetüsün boyutu 1.4 ile 2 cm arasında değişiklik gösterecektir. Her geçen hafta gibi hamileliğinizin 8.haftası da önceki haftalara oranla fetüsün büyüme hızı katlanacaktır. Hamileliğinizin 8.haftası bebeğinizin göz ve kulak yapısı şekillenmeye başlarken, burun ucu kısmının tamamlandığı da ultrason aracılığı ile görülebilmektedir. Ayrıca, fetüsün dirsekleri ve ayak parmakları da oluşumunu tamamlamıştır.

    Hamileliğin her döneminde anne adaylarının ellerini temiz tutması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü anne adayları, hamilelikleri süresince mikrop kapmaya en müsait dönemi yaşarlar. Bu nedenle de özellikle çiğ et gibi yoğun bakteri bulunan şeyleri elledikten sonra ellerini antibakteriyel sabunlarla yıkamalıdırlar.

    Gebelik başladığı andan itibaren ilk 20 haftaya kadar anne adaylarının her zaman düşük yapma tehlikesi bulunmaktadır. Bu hafta da düşük yapılabilecek haftalardan biridir. Bu nedenle yine ani hareketlerden kaçınmaya, sağlıklı ve egzersizlerle oluşturulmuş aktivitelere devam edilmelidir. Bunun dışında, anne adayının düşük yaptığına dair en net belirtiler;

    • İç çamaşırında görülen vajinal kanamalar,
    • Şiddetli kasık krampları ve ağrıları,
    • Kasıklardan aşağıya doğru düştüğü hissedilen parçalar şeklinde açıklamak doğru olacaktır

    Anne adaylarının düşük yapma sebeplerinden bazıları ise;

    • En genel sebep, embriyonun gelişiminde yaşanan sıkıntılardır.
    • Annenin mikrop kapması, enfeksiyona maruz kalması,
    • Sigara içmek,
    • Alkol kullanmak şeklinde belirtilebilir. Özellikle hamile kadınların sigara ve alkol kullanıyor oluşu yüzdelik dilimde de yoğun düşük belirtisi olarak gösterilebilmektedir.

Hamileliğinizin 8.Haftası Vücudunuzda  Görülen Değişimler

    • Genel olarak en büyük değişim, anne adayının göğüs ölçüsünün bir beden büyümesidir. Hamilelik süresince önce göğüsler, sonra da normal bedende büyümeler gözlenecektir.
    • Mide bulantısının artması da bu hafta itibariyle başlayacaktır.
    • Sık sık idrara çıkma, kabızlık yaşama gibi problemler etkisini devam ettirecektir.
    • Anne adayının göğüslerinde oluşan gerginlik, meme uçlarının daha da kararması, halkanın büyümesi gibi değişimler de bu hafta itibari ile oluşacaktır.
    • Bacaklarda oluşan kramplar, hamileliğin en net sonuçlarından biridir ve özellikle hamileliğin ikinci ayından yani 8. Haftasından itibaren başlayacaktır.
    • Hmileliğinizin 8.haftası  itibariyle anne adaylarında daha önce hiç olmamış olsa bile sivilce problemleri görülebilir. Cilt lekeleri de bu hafta kendini gösterebilmektedir.
    • Anne adayının rahim bölgesi bir portakal büyüklüğüne ulaşacaktır.
    • Hamileliğin sekizinci haftasında anne adayları henüz bebeklerinin hareketlerini hissedemezler.

Hamilelikte 9.Hafta

    • Hamilelikte 9.Hafta, Hamileliğin 9.Haftası İçinde Bebeğinizin Ölçüleri Nedir? Hamileliğiniz İle İlgili Bilmeniz Gerekenler Kadin.com'da

      Hamileliğinizin 9.haftasında sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?

Hamileliğinizin 9.Haftasında Bebeğinizin Ölçüleri

    • Hamileliğin 9.haftası itibariyle bebeğin anne karnındaki baş popo uzunluğu 25 mm kadardır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Hamileliğin ilk iki ayı bu hafta itibariyle de geride bırakılmıştır. Hamileliğin dokuzuncu haftasıyla birlikte fetüsün ayakları ve ayak parmakları net bir şekilde oluşmaya başlamıştır. Ayrıca, fetüsün kol ve bacakları da uzamaya başlamıştır. Ayrıca fetüsün boynu da gelişmeye başlamakta ve baş bölgesi daha dik durmaktadır. Fetüsün göz kapakları hızlı bir şekilde oluşmakta ve gözlerini kapatacak seviyeye gelmektedir.

      Anne karnındaki fetüs artık hareket etmeye başlamıştır.Kendini ve uzuvlarını döndürebilecek kadar güçlüdür.Ancak hala ultrasonla cinsiyetinin net olarak görülmesi bu hafta da mümkün değildir. Buna rağmen ileri teknolojik kaliteli ve renkli bir ultrasonla bebeğinizin cinsiyetinin belirlenebilme olasılığı kuvvetlidir

Hamileliğin 9.Haftasında Anne Adaylarında Görülen Değişimler

      • Bu hafta da bebeğin anne karnında büyümesiyle anne adaylarının rahimleri büyümeye devam edecektir.
      • Rahim bölgesinin genişlemesiyle birlikte, anne adaylarının bel kalınlığının da arttığı fark edilebilecektir.
      • Geçen hafta başlayan göğüslerdeki doluluk hissi, gerginlik, meme ucu kararması ve halka genişlemesi gibi oluşumlar devam edecek hatta artacaktır. Göğüslerde hissedilen doluluk hissinin nedeni, anne adaylarının hamilelik süreleri boyunca kan hacimlerinin %50 daha fazla artması şeklinde açıklanabilir.
      • Mide yanması, hazımsızlık, duygusallık, sinirlilik, uykusuzluk ya da aşırı uyku hali bu hafta da kendini göstermeye devam edecektir. Psikolojik durumların devam etmesi tamamen anne adaylarının hormonlarının aktifliği ve çalışması ile alakalıdır. Mide yanması ve hazımsızlık için doktorların önerdiği tedbirleri almakta ve kontrollü beslenmekte fayda vardır.
      • Anne adayları bu hafta boyunca da sık sık idrara çıkma isteği duyacaklardır. Bunun sebebi bebeklebirlikte büyüyen rahimin de büyümesi ve idrar torbasının artık daha az miktarda idrar taşıyabilmesidir.

Hamileliğiniz İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

    • Bu hafta itibari ile anne karnındaki fetüs ilk defa içme eylemini gerçekleştirecektir. İçeceği ilk sıvı ise amniyon sıvısıdır. Amniyon sıvısı, bebeğin içinde yaşadığı sıvıdır. Bu hafta gerçekleşecek bir diğer olay ise, rahimin pelvis kemiklerinin üzerine çıkmasıdır. Artık anne karnındaki bebek kendini dışarıdan da belli etmeye yani, anne karnını belirginleştirmeye başlayacaktır.

Hamilelikte 10.Hafta

    • Hamilelikte 10.Hafta, Hamileliğin 10.Haftası Vücudunuzda Meydana Gelen Değişimler, Eşinizle Birlikte Yapabileceğiniz Egzersizler.

      Tebrikler! Hamileliğinizin 10.haftasına geldiniz. Hamileliğinizin 10.haftası içinde sizi ve bebeğinizi bekleyen değişiklikler neler olacak? Bu sorunun cevabı yazımızın devamında sizlerle olacak.

Hamileliğinizin 10.Haftasında Vücudunuzda Meydana Gelen Değişimler 

    • Karnınızda taşıdığınız bebeğiniz gelişmeye devam ettikçe, rahminiz de genişlemeye devam edecek fakat henüz karnınız tamamen belirginleşmeye başlamadı. Bazı hamileliklerde anne adayları hamile oldukları fikrini çok çabuk benimseyemezler. Bu nedenle böyle sıkıntılar yaşıyorsanız muhakkak doktorunuza içinde bulunduğunuz durumu tarif etmeli ve yardım almalısınız.

Bebeğinizin Bu Hafta Yaşayacağı Değişimler Neler?

    • Bu hafta itibariyle bebeğinizin organları büyümeye devam edecek. Önceki haftalarda oluşmaya başlayan akciğer, böbrekler, karaciğer ve beyin işlevlerini yerine getirmeye başlayacak. Fakat gebelik sonlanana kadar bebeğin tüm organları ve uzuvları büyümeye, gelişmeye devam edecek. Bu hafta itibari ile bebeğinizin baş bölgesi tüm vücudunun yarısını oluşturmaktadır. Alın bölgesinde bebeğin beyninin gelişmeye devam etmesi için bir çıkıntı bulunmaktadır. Bu hafta yaşanması beklenen bir diğer detay ise bebeğin artık bacaklarını hareket ettirebilmesidir. Anne karnında içinde bulunduğu amniyon sıvısını sürekli yutmaya devam ettiğinden hareketlerinde de hızlı şekilde aktiflik görülebilecek.

Bebeğinizin Bu Haftaki Ağırlığı Ve Uzunluğu Ne Kadardır?

    • Yaklaşık olarak 5 cm’ye kadar ulaşan bebeğinizin 7 gr kadar da ağırlığı olması beklenmektedir.

Bu Hafta Planlarınıza Neleri Dahil Etmelisiniz?

    • Bu hafta bebeğinizin ilk ultrasonunu alabilirsiniz. Bu ultrason bebeğinizin net şekilde belli olduğu ilk görüntüsüdür. Bir sonraki ultrason tarihleriniz, hamileliğinizin 12 ve 16. Haftalarında olmalıdır.

      Bu haftaki şikâyetlerinize çarpıntılar eklenebilir. Hekimlere göre “hızlanma” olarak adlandırılan bu çarpıntılar 13. Hafta itibari ile başlasa da bazı hamileliklerde daha erken görülebilmektedir. Eğer çarpıntılarınız başladıysa randevunuzda doktorunuzla paylaşmanız gereken önemli durumlar arasında bu bilgiyi de vermelisiniz.

Hamileliğinizin Daha İyi Ve Rahat Devam Edebilmesi İçin Yapabileceğiniz İpuçları

    • Hamilelikte anne adayına zarar vermeyecek türde sporlarönerilmektedir. Örneğin, yürüyüş ve yüzme bu anlamda yapabileceğiniz en doğru sporlardır ve bebek için de oldukça faydalıdır.

Eşinizle Birlikte Yapabileceğiniz Egzersizler

    • Kadınların hamilelik dönemlerinde eşleri ile vakit geçirmesi oldukça önemlidir. Bu hem motivasyon açısından hem de sağlık açısından doğru olmaktadır. Beraber yapabileceğiniz aktiviteler; yürüyüş, yüzme, golf ve tenis şeklinde belirtilebilir.

Hamilelikte 11.Hafta

    • Hamileliğin 11.Haftası, Bu Hafta Bebeğinizde Yaşanacak Değişimler Nelerdir? Eşiniz Bu Hafta Neler Yapmalıdır?

      Hamileliğinizde 3. Ayınızı doldurmak için son bir haftanız kaldı! Hamileliğin 11.haftası yine pek çok değişim sizi ve bebeğinizi bekliyor olacak.

Hamileliğinizin 11.Haftasında Vücudunuzda Meydana Gelen Değişiklikler

    • Karnınızın belirginleşmesi için bir süre daha beklemeniz gerekse de, vücudunuzun şekil değiştirdiğini kendiniz daha iyi fark edebileceksiniz. Karın bölgeniz henüz dışarıdan fark edilebilecek kadar büyümedi. Bunun için bir süre daha beklemeniz gerekecek. Bu hafta vücudunuzda ekstra bir kıllanma, hızlı tırnak uzaması, saçların uzaması ya da beyazlaması, tırnaklarda farklılıklar gözlenebilir. Gebelik döneminde bu farklılıklar normal olarak kabul edilir. Bu durum genel olarak hormonal değişimlerle alakalıdır.

Bu Hafta Bebeğinizde Yaşanacak Değişimler Nelerdir?

    • Hamileliğinizin 11. Haftası itibari ile artık bebeğinizin tüm parmakları birbirinden ayrılmış durumda ve hala baş bölgesi tüm vücudunun yarısını oluşturuyor. Bunun dışında bebeğinizin cildi ve derisi hala şeffaf olsa da, kemikleri güçlü bir şekilde sertleşmeye devam ediyor. Bu hafta itibari ile bebeğinizin cinsel organı da şekillenmeye başlıyor ve siz önümüzdeki haftalarda bebeğinizin cinsiyetiniöğrenebileceksiniz. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek için çok erken olsa da, bebeğinizin anne karnında bu hafta da çok aktif olduğunu unutmayın.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bu hafta sonunda bebeğinizin muhtemel uzunluğu 6.35 cm olması beklenirken, 14 gram ağırlığına da ulaşması gerekir.

Bu Hafta Planlarınız Arasında Neler Olmalıdır?

    • Hamileliğin ilk haftalarında kendini gösteren sabah bulantıları nedeniyle kilo vermiş olabilirsiniz. Bu konuda endişelenmeniz gereken bir durum yoktur. Pek çok hamileliklerde kadınlar, ilk üç ay kadar sürede 1-2 kg alabilirler.

      Hekimlerin çoğu kadınlara, hamileliklerinin sonunda yaklaşık olarak 13 kg almış olmanın daha doğru olacağını belirmektedir. Bu rakam her kadın için aynı olmasa da, ideal kiloda hamile kalmış her kadın için doğru şeklinde nitelendirilmesi mümkündür.

Hamileliğinizin Daha Rahat Devam Edebilmesi İçin Bu Hafta Bilmeniz Gerekenler

    • Eğer seyahat etmek istiyorsanız ve hamile oluşunuz sizi korkutuyorsa, hekiminize danışarak bu konu hakkında bilgi almalısınız. İstenilen şekilde devam eden gebeliklerde, seyahat etmenin sakıncası yoktur. Sadece, sabah seyahatlerinde sabah bulantınızın olabileceğini unutmamanız gerekir. Bunun dışında hamileliğinizin son aylarında dolaşmanız daha da zorlaştığında seyahat etmenin de zorlaşacağı bilinmelidir.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapmalıdır?

    • Hamilelik, annelik ve babalık üzerine birlikte kitap okuyabilirsiniz. Bu sayede birbirinizin heyecanlarına, korkularına ve endişelerine ortak olabilirsiniz. Bu durum kadınlar için de olumlu şekilde algılanacaktır.

Hamilelikte 12.Hafta

    • Hamilelikte 12.Hafta, Bu Hafta Bebeğiniz Ne Kadar Büyüdü? Hamileliğinizin Daha Rahat Devam Edebilmesi İçin Yapmanız Gerekenler

      Tebrikler! Hamileliğinizin 3. Ayını doldurmak üzeresiniz. Hamileliğinizin 12.haftası  itibari ile sabah bulantılarınız azalacak ve belki tamamen yok olacak. Bunun dışında bu hafta neler yaşayacaksınız? Cevabı, sizler için yazımızın devamında olacak.

Hamileliğinizin 12.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Rahminiz büyümeye devam ediyor ve doktorunuz bunu artık alt karın bölgenizde hissediyor. Bu da karın bölgenizin büyüdüğü anlamına geliyor. Bu nedenle artık hamile kıyafetlerine yönelmeniz daha doğru olacaktır. Zaten eski kıyafetlerinizin bel, karın ve kalça bölgelerinizi rahatsız ettiğini de fark edebileceksiniz. Hem bebek sağlığı için hem de vücudunuzun sağlığı için vücut ölçülerinize uygun kıyafetler giymeyi tercih etmenizde fayda vardır.

      Cildinizde kararmalar başlayacaktır. Yüz bölgesinde lekelenmeler yaşayabilirsiniz. Bu lekeler doğumdan hemen sonra yok olacak ve renk eşitlenmesi doğumdan sonra başlayacaktır. Bu lekelerin cilt sağlığına herhangi bir zararı yoktur ve geçicidir.

Bu Hafta Bebeğiniz İçin Neler Değişecek?

    • Bu hafta bebeğinizin bağırsakları hızlı bir şekilde büyüyerek kordonuna bağlanacaktır. Bu dabebeğiniziçin sindirim organlarının gelişmesini sağlaması anlamına gelir. Bunun dışında gözleri artık ultrasonda daha net belli olacaktır ve gözlerini açıp kapatmaya başlayacaktır. Ayrıca, bebeğinizin sinir sistemi de gelişimini sürdürüyor. Doğumdan sonra öğrenilmiş refleks olarak karşınıza çıkan emme fonksiyonu da anne karnında bu haftalarda başlamış yeni bir gelişmedir.

Bu Hafta Bebeğiniz Ne Kadar Büyüdü?

    • Artık baş ile ayaklar arasındaki net uzunluğun 8 cm olması beklenmektedir. Bunun dışında bebeğinizin ağırlık ortalaması 28 gram şeklindedir.

Bu Hafta Planlarınıza Neleri Dahil Etmelisiniz?

    • Hamileliklerde alınacak kilo bir anda değil, düzenli şekilde alınmalıdır. Bu nedenle aşırı yağlı ya da karbonhidrat içeren besinleri tüketmek yerine, vücudun ve bebeğin ihtiyaç duyabileceği besinleri tüketmek daha doğru olacaktır. Düzenli ve sağlıklı beslenmek için de önemli haftalar olduğunu belirtmek gerekir. Bebek gelişimini annenin tükettiği besinler çerçevesinde gerçekleştirdiği için anne adayları bu konuya dikkat etmelidir. Gece atıştırmalıkları, hamburgerler, tatlılar ve yağlı gıdalar hamile kadınlar için uygun değildir.

Hamileliğinizin Daha Rahat Devam Edebilmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Bu hafta itibari ile kegel egzersizlerine başlamanız önerilmektedir. Bu egzersizler vajinal kaslarınızın gerginleşmesi ve rahat bir doğum anı geçirmek için ilk yatırımlardandır. İdrar yaparken tutma ve bırakma şeklinde yapılır.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapmalıdır?

    • Erkekler için:

      Eşinizin artık daha hızlı yorulması, kendine bakmakta güçlük çekmesi nedeni ile ona masaj yapmanız, kendine baktığını belli eden konuşmalar yapmanız kesinlikle çok yerinde olacaktır. Bu sayede hamileliklerinin kendileri için kötü geçmediğini düşüneceklerdir.

Hamilelikte 13.Hafta

    • Hamilelikte 13.Hafta, Hamileliğin 13.Haftasında Sizi Neler Bekliyor? Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak? Daha Fazlası kadın.com'da

      Tebrikler! Hamilelikteki üç ayınızı geride bıraktınız. Bu hamileliğinizin ilk periyodunu da tamamladığınız anlamına gelmektedir.Peki hamileliğinizin 13.haftası sizi neler bekliyor?

Hamileliğinizin 13.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Göğüslerinizde, karın ve kalça bölgelerinizde gerilmeler, hafif çatlamalar meydana gelmeye başlayabilir. Bu nedenle vücudunuzu saran sıkı bir şekilde üzerinize oturan kıyafetleri giymekten kaçınmalısınız. Mide yanmanızda artış gözlenebilecektir. Yalnız ters orantılı şeklinde sabah bulantılarınız da son bulmaya yakındır. Göğüsleriniz süt üretimi için çoktan harekete geçmeye başlamıştır. Bu nedenle göğüslerinizde farklılıklar sezebilirsiniz. Bu durum başladığı andan itibaren vücudunuzun her bir noktasına masaj yapmanız ya da yaptırmanız faydanıza olacaktır. Özellikle göğüslerinizi sıklıkla ovmanız süt üretimi için daha elverişli hale gelecektir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğiniz amniyon sıvısı içerisinde yer aldığından aslında dışarıdan gelebilecek herhangi bir virüs ya da mikroplara karşı kendini korumaya aldığını bilmelisiniz. Bu nedenle hamilelik sürecinde çiftlerin cinsel birliktelik isteklerini gerçekleştirmelerinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Yalnız bazı istisnai durumlarda çiftlerin ilişkiye girmeleri oldukça tehlikelidir. Bu durumlar;

      • Daha önce düşük yaşamış, erken doğum yapılmışsa,
      • Açıklanamayan vajinal kanamalar yaşanmışsa,
      • Düşük yerleşimli plasentaya sahipse,
      • Cinsel yolla bulaşabilecek herhangi bir hastalığın varlığı söz konusu ise cinsel birliktelikten uzak durulması daha sağlıklı olacaktır.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Kilo kontrolü sağlamak adına diyetisyen ile sürekli iletişim halinde olmanız önerilmektedir. Vücudunuzda daha az çatlak, daha az leke olmasını istiyorsanız bir anda değil düzenli şekilde kilo almanız gerecektir. Bir anda kilo almanız, doğum sonrasında zorluk çekmenize ve hızlı bir şekilde kilo verememenize neden olacaktır.

      E vitamini kullanmanız da bu hafta önerilerimiz arasındadır. Egzersiz yapıyor olmanız vücudunuzdaki gerginliği ve kırışıklıkları azaltacaktır. Hamilelikte oluşan lekeler doğumdan sonra yok olacaktır. Bunun için acele etmenize gerek yoktur. Ciltteki lekeler, deri altından oluştuğu için kullanacağız kremler direkt olarak kana emilir ve bebeğe geçer. Bu nedenle tehlikeli olabilir.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapmalıdır?

    • Erkekler ;

      Bu hafta eşinizin arabası için bakımı üstlenebilirsiniz! Bu onunla ilgilendiğinizi gösterecektir. Ayrıca, onunla hamile giyimi üzerine alışverişe çıkmanız da oldukça faydalı olacaktır!

Hamilelikte 14.Hafta

    • Hamilelikte 14.Hafta, Hamileliğinizin 14.Haftası Dikkat Etmeniz Gerekenler, Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir

      Tebrikler! Hamileliğinizin ikinci periyoduna başlamış bulunuyorsunuz.Hamileliğinizin 14.haftası kıyafetlerinizin bel kısmında sorunlar yaşayabilir ve bir beden büyük kıyafetlere geçmek isteyebilirsiniz.

Hamileliğinizin 14.Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

    • Vücudunuzun kalınlaştığını fark etmiş olmalısınız. Bu nedenle eski kıyafetlerinizi dolabınıza kaldırmanın vakti geldi. Daha bol ve daha salaş kıyafetler rahatlık açısından daha iyi olacaktır. Bunun dışında özellikle karın bölgenizi saran kıyafetlerin kendinizi daha iyi hissettirdiğini düşünebilirsiniz. Bu kıyafetlerin de kesinlikle dar olmamasına sadece karın bölgenizi sarıyor olmasına dikkat etmelisiniz.

Bu Hafta Bebeğiniz Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bebeğinizin boyu artık 10 cm’ye ulaştı.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bu hafta bebeğinizin kolları uzamaya başlayacak. Ayrıca, bebeğinizin vücudu da daha orantılı bir hale gelecektir. Bunun dışında da bebeğinizin karaciğeri safra üretmeye başlayacaktır. Aynı şekilde dalak da kırmızı kan hücreler için üretimi başlatmış olacaktır.

      Bebeğinizin beyin gelişimi hızlı bir şekilde devam ederken, bu hafta öğrenmiş olacağı yeni bir davranışı da bulunmaktadır. Bu davranış kaşlarını kaldırma ve kaşlarını çatma şeklinde belirtilebilir. Hatta bebeğiniz parmağını emmeye başlamış bile olabilir. Bunun dışında da hamileliğin ikinci periyoduna başladığınız için düşük yapma tehlikeniz tamamen azalmıştır. Bebeğiniz için kritik olan tüm gelişim neredeyse tamamlanmıştır.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Bu Hafta Planlamanız Gerekenler

    • Eğer kendinizi karamsar, duygusuz ya da aşırı heyecanlı, sinirli ve benzeri duygularda hissediyorsanız paniğe kapılmamalısınız. Bunun sebebi tamamen hormonlarınızın çalışma şekli ile alakalıdır. Bu nedenle negatif duyguları üzerinizden atmak için kendinize farklı hobiler edinebilirsiniz. “İyi bir anne olacak mıyım? Maddi durumumuz ona bakmamız için yeterli olacak mı?, Bebeğim sağlıklımı?, Bebeğimi sağlıklı bir şekilde karşılayabilecek miyim?” şeklindeki sorular her hamile kadının kendine sorduğu sorulardandır. Bu nedenle paniğe kapılmamalı ve pozitif olmaya çalışılmalıdır.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Hayatınız boyunca ilk defa gördüğünüz benler ile karşılaşabilirsiniz veya var olan benlerinizin hamile kaldıktan sonra farklı şekillere dönüştüğünü düşünebilirsiniz. Bu benler tamamen gebelikle alakalıdır. Fakat rengi ile alakalı farklılıklar gözlüyorsanız kesinlikle doktora başvurmanızda fayda olacaktır.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir

    • Eğer başka çocuklarınız varsa bu hafta tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Örneğin, onlarla oyun oynayabilir, kitap okuma görevini üstlenebilirsiniz.

Hamilelikte 15.Hafta

    • Hamilelikte 15.Hafta, Hamileliğin 15. Haftası Neler Yaşayacaksınız? Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek? kadın.com'da

      Bebeğinizi kucağınıza almaya 1 hafta daha yaklaştınız! Bu hafta vücudunuzda neler olacak?Hamileliğin 15. haftası bebeğiniz neler yaşayacak? Neler yapmalısınız? Tüm bu soruların cevabı yazımızın devamında sizlerle olacak.

Hamileliğinizin 15.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Bu haftaya kadar almış olduğunuz toplam kilo miktarı 2,5 kg olmalıdır. Bu miktar daha az ya da daha fazla olabilir. Bu rakamdan ekstrem şekilde farklı miktarda kilo alındı ise doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır.

      Karnınızın büyüklüğü henüz herkes tarafından anlaşılmayabilir. Karnınızın alt kısmından rahminizin üst bölümünü hissedebilirsiniz.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğinizin cildi hala çok incedir. Damarları ve kan akışı deri üzerinden görülebilir. Bebeğinizin kulakları henüz gelişmeye başlamadıysa da görünümü netleşmeye devam ediyor. Kemik yapısı ise güçlenmeye devam ediyor. Olası bir röntgen durumunda karın bölgesinde bir iskelet şeklinde görülebilir. Bebeğiniz başparmağını emmeye alıştı ve bunu devam ettiriyor.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bu hafta itibari ile bebeğinizin boyu 12 cm’ye ulaşmış durumda. Ayrıca ağırlığı da 57 gram ortalamaya sahiptir.

      Hamileliğinizin Daha Rahat Devam Etmesi İçin Bu Hafta Planlarınıza Dahil Etmeniz Gerekenler

      Yakınlarda ultrasona girmeyi bekliyor olabilirsiniz. Bu haftalarda yapılanultrasonlarla bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin duruşu hakkında da net bir şekilde bilgi alabileceksiniz.

      Hamileliğinizin Daha Rahat Devam Etmesi İçin Bu Hafta Yapmanız Gerekenler

      Kesinlikle hamileliksüresince iyi bir şekilde uyumanız gerekmektedir. Ortopedik yastık ve yataklar bu konuda kurtarıcınız olacaktır. Düzenli bir uykuya sahip olmanız hamileliğinizin daha rahat geçmesi için size yardımcı olacaktır. Bunun dışında doğru uyuyabilmek için tercih etmeniz gereken uyku pozisyonları vardır. Bunlar; yan tarafınıza uyumakla başlar. Sırt üstü uyumakla son bulur. Hamileliğinizin başladığı dönemlerde yan tarafınıza uyumanız uyumak konusunda sıkıntı çekmenizi engelleyecektir. Ayrıca, yan tarafınıza uyurken ekstra yastıklar da kullanmanız faydalı olacaktır. Yüzükoyun şekilde uyumanız hamilelik sürecinde doğru olmayacaktır. Bu şekilde vücudunuzun ekstra kan pompaladığını ve nefes almayı zorlaştırdığını unutmayın.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Eşinizin daha rahat uyuyabilmesi için ona yeni bir ortopedik yastık alabilirsiniz. Gece uyanmalarına karşı daha hassas davranmanız da onun sağlıklı bir uyku çekmesi için yardımcı olacaktır. Ayrıca, hamile kadınların gece uykularının bölündüğünde tekrar uyumalarının zaman alacağını unutmayın.

Hamilelikte 16.Hafta

    • Hamilelikte 16.Hafta, Hamileliğin 16. Haftası İçinde Neler Yaşayacaksınız? Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir? kadın.com'da

      Tebrikler! Yaklaşık 4 hafta sonra hamileliğinizi yarılayacaksınız! Hamileliğinizin 16. haftası içinde yaşayacaklarınız, bebeğinizin yaşayacakları ve yapmanız gerekenler yazımızın devamında sizlerle olacak.

Hamileliğinizin 16. Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Rahminiz bu haftada büyümeye devam ediyor. Bunun dışında plasentanız da büyümeye devam edecek. Ayrıca bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvınızda bebeğinizi koruyacak miktarda artmaya devam ediyor. Bu hafta yüzünüzün daha parlak olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun sebebi, hamile olan kadınların vücutlarının normalden %30 ile %50 arası daha fazla kan pompalamasıdır. Ayrıca, vücudunuzun yağ seviyesindeki artış da cildinizde parlamalara neden olabilir. Bunun sebebi de hamile kadınların hormon seviyelerinin artması ile alakalıdır. Cildinizdeki fazla yağdan rahatsız oluyorsanız, yağsız bir cilt temizleyici kullanarak yağ seviyenizi dengeleyebilirsiniz.

Bu Hafta Bebeğiniz Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bu hafta itibari ile bebeğinizin boyu 13.7 cm’ye ulaşacakken, ağırlığı da küçük bir elmanın ağırlığı kadar olacaktır. Bu yaklaşık 85 gram kadardır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bu hafta bebeğiniz başını daha dik tutmaya başlayacak ve dışarıdan gelen seslere karşı tepki vermeye başlayacak. Kulakları ve gözleri artık olması gereken noktalarda oluşacak ve gelişimini hızlandırarak daha da güçlenecek. Bebeğinizin idrar ve dolaşım sistemleri de hızlı bir şekilde gelişecek ve kalbi daha hızlı kan pompalayacak.

Bu Hafta Planlarınıza Dâhil Etmeniz Gerekenler

    • Önümüzdeki ultrason randevunuzla beraber doktorunuz sizden bazı testleri de isteyebilir. Bu testler; AFP, üçlütest, ultrason ve amniyosentez şeklinde açıklanabilir. Ayrıca, bu hafta doktorunuzla konuşmanız gerekenler; doğumunuzu gerçekleştirecek doktoru belirleme, erken doğum riskiniz, doğumdan önce yapabileceğiniz şeyler çerçevesinde gelişecektir.

      Bu hafta itibari ile bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. İlk hareketler çırpınma ya da gaz kabarcığı şeklinde hissedilebilir.

      Bu hafta artık sırt üstü yatmanız doğru değildir. Bu nedenle sırt üstü yatmanıza engel olacak yastıklarla etrafınızı çevrelemeniz daha faydalı olacaktır.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Artık eşinizin karnında bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Bu nedenle sık sık eşinizin karnına dokunmak, bebeğinizle konuşmak ya da bir şeyler anlatmak hatta şarkı söylemek oldukça doğru adımlar olacaktır.

Hamilelikte 17.Hafta

    • Hamilelikte 17.Hafta, Hamileliğinizin 17.Haftasında Sizi Neler Bekliyor? Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

      Tebrikler! Bu hafta itibari ile hamileliğinizdeki 4 ayı ve bebeğinizi kucağınıza almak için bir haftayı daha geride bırakıyorsunuz.Peki hamileliğinizin 17.haftası içinde sizi neler bekliyor?

Hamileliğinizin 17.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Bu hafta itibari ile bebeğiniz büyümeye devam ediyor ve iç organlarınız da bebeğinize daha müsait bir ortam hazırlamak için biraz daha sıkışmaya başlıyor. Artık rahminiz daha yuvarlak görünüyor ve hamile olduğunuzu da küçük bir şekilde belli etmeye başlıyor. Büyüyen rahminiz bağırsaklarınızı karnınızın yanına doğru itmeye de devam ediyor. Ayrıca, ayağa kalktığınızda rahminizi daha kolay hissedebilirsiniz. Yatarak kontrol etmeye çalışmanız, omurganıza zarar verebilecektir. Kendinize bu nedenle daha rahat kıyafetler seçmelisiniz. Özellikle ayakkabı seçimleriniz ekstra doğru olmak zorundadır. Ortopedik ayakkabılar tercih etmenizde fayda vardır. Bu hafta itibari ile hemoroid ya da varis rahatsızlığına yakalanmanız çok muhtemeldir. Dikkatli olmalısınız.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bu hafta bebeğinizin boyu 17 cm’ye ulaşacakken, ağırlığı da bir armut kadar olabilecektir. Yani ortalama olarak 141 gram ağırlığında olacaktır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bu hafta bebeğiniz göbek kordonunu uzatacak ve daha güçlü olmasını sağlayacak. Bebeğinizin kulakları da gelişme gösterecek ve yakın zamanda tamamen işitme duyusunu da kazanmış olacak. Bebeğinizin yağ dokuları da bu hafta itibari ile oluşacak. Bebeğinizin yumuşakcildi, vücudunun sıcaklığı ve metabolizmasının oluşması da yağ dokusunun gelişimi ile mümkün olacaktır. Bebeğinizin cinsiyetini çoktan öğrenmiş olmalısınız. Bebeğinizin cinsel organında da gelişmeler bu hafta gözlenebilecektir.

Bu Hafta Planlarınıza Dâhil Etmeniz Gerekenler

    • Hamileliğinizin ilerlemesiyle daha önce yaşamadığınız alerjik reaksiyonlar gösterebilirsiniz. Bu tür durumlarda doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Sadece eczaneden gidip alıp tükettiğiniz ilaçlar çok sakıncalı olabilmektedir. Bebeğinizin sağlığı için duyarlı olduğunuz maddelere karşı bir liste hazırlayabilir ve alerjik reaksiyonlarınızı azaltabilirsiniz.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Bu hafta bebeğinizin geleceğini düşünebilir ve onun için bir yatırım fonu oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz hesap cüzdanını eşinize sürpriz bir şekilde sunabilir ve onun da mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece eşiniz babalık görevinizi mükemmel bir şekilde yerine getireceğinizden emin olacaktır.

Hamilelikte 18.Hafta

    • Hamilelikte 18.Hafta, Hamileliğinizin 18.Haftası İçinde Neler Yaşayacaksınız? Bu Hafta Planlamanız Gerekenler Kadin.com'da

      Tebrikler! Hamileliğinizin yarısını tamamlamak için son 2 haftanız kaldı! Hamileliğinizin 18.haftası içinde neler yaşayacaksınız, bebeğinizde neler değişecek hepsi yazımızın devamında sizlerle olacak.

Hamileliğinizin 18.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Artık dışarıdan görenler hamile olduğunuzu fark ediyor. Çünkü karnınız artık oldukça belli oluyor. Kıyafetlerinizin bedenlerinde sıklıkla değişime gidebilirsiniz. Bunun dışında düşük tansiyon şikâyetleriniz olabilir. Ani şekilde ayağa kalkmanız doğru değildir. Bu nedenle yavaş hareketler etmeniz baş dönmelerinizi azaltmak için daha doğru olacaktır. Kalbiniz, hamileliğiniz ilerledikçe daha hızlı atacaktır. Dengeli beslenmeniz bu adımda önemlidir. Meyve yemeyi ihmal etmemelisiniz. Bebeğiniz henüz çok küçük olduğu için hareketlerini de titreme şeklinde hissedebilirsiniz.

Bu Hafta Bebeğiniz Ne Kadar Büyüdü?

    • Bebeğinizin uzunluğu bu hafta 16 cm ortalamaya sahipken, ağırlığı 200 gram kadardır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğinizin bu hafta parmak izleri oluşacak. Ellerinde ve ayaklarında oluşan yağ dokuları da ayırt edici helezonlarını oluşturacaktır. Sindirim sistemi de hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Sürekli yuttuğu amniyon sıvısı sayesinde pek çok refleksi öğrendiğini de belirtmekte fayda var. Ayrıca, bebeğinizin sinirleri de derisi ile örtülerek tamamen kaplanacak. Cinsel organları da gelişmeye, yerine oturmaya devam ediyor.

Bu Hafta Planlamanız Gerekenler

    • Bebeğinizin gelişimine yönelik bir takım ultrasonlar doktorunuz tarafından istenebilir. Detaylı ultrason 20.haftada daha sık istenir. Ayrıca, bebeğinizin kalp odacıklarına kadar detaylı şekilde bir ultrasona girmeniz de doktorunuzca istenen bir diğer testler arasında yer alabilir. Ayrıca, AFP testi de hekimin tarafından istenebilir.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz

    • Gün içerisinde uyumayı ihmal etmemeniz hem kendi sağlığınız için hem de bebeğiniz için önemlidir. Küçük çocuklarınız varsa, onların uykusaati geldiğinde muhakkak siz de dinlenmek için uyuyun. Eğer çalışıyorsanız, iş saatlerinizi gözden geçirmenizde fayda vardır.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Günlük işler için eşinize yardım etmeniz çok önemlidir. Özellikle diğer çocuklarınız için sorumluluklarınızı artırmanız eşiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerdendir. Bunun dışında, eşinizin erken uyuması gerektiğini düşündüğünüzü ona belli edin ve gece kalan ev işlerini yapmak için üstlendiğinizi belli edin. Bunlar, eşinizi oldukça mutlu edecek ayrıntılardır.

Hamilelikte 19.Hafta

    • Hamilelikte 19.Hafta, Hamileliğinizin 19.Haftası İçinde Neler Yaşayacaksınız? Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

      Bebeğiniz bu hafta büyük bir mango meyvesi kadar olacak.Hamileliğinizin 19.haftası içinde yaşayacaklarınız ve bebeğinize dair tüm bilgiler yazımızın devamında sizlerle olacak.

Hamileliğinizin 19.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Bu hafta gebeliğinizin en stresli dönemleri olabilir. Yüzünüzde oluşmaya başlayan kahverengi lekeler giderek artabilir. Bu nedenle stres olmanız oldukça gereksiz olacaktır. Çünkü lekeler doğumunuzdan hemen sonra yok olacaktır. Ayrıca bu hafta yuvarlak bağ dokularınız da ağrıyabilir. Ani hareketlerden kaçınmanız lehinize olacaktır. Aksi takdirde ağrılarınız artabilir. Yüzünüzdeki lekelerin artmasını istemiyorsanız yüksek faktörlü güneş kremleri kullanabilirsiniz. Yalnız kullandığınız kremleri doktorunuza göstermenizde de fayda vardır.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bebeğinizin boyu bu hafta itibari ile 18 cm’ye ulaşmış olacak. Ağırlığı ise, 180 ile 220 gram arasında gözlenecektir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğiniz cinsiyetini ultrasonda belli etmek istememişse, bu hafta itibari ile kendini saklaması imkânsız olacaktır. Çünkü kızınız olacaksa, yumurtalıkları; oğlunuz olacaksa da testisleri uzun zaman önce oluşmaya başlamıştır. Bebeğinizin ince tüyleri de bu hafta ile oluşmaya başlayacaktır.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Bu Hafta Neler Yapmalısınız?

    • Eğer hamile olduğunuz için ilaç kullanmaktan çekiniyor ve bunun yerine şifalı otlarla rahatsızlıklarınızı gidermeye çalışıyorsanız, kullandığınız otların gebeliğinizi ne kadar etkilediğini muhakkak öğrenmelisiniz. Bazı otların rahim kaslarınızı gevşettiğini ve düşük nedeni olarak görüldüğünü unutmayın. Bu nedenle özellikle gevşemenize yardımcı otları kullanırken dikkat etmelisiniz.

      Hamilelik hipertansiyonu ya da hipotansiyonu yaşıyor iseniz de kesinlikle bir anda ayağa kalkmaktan çekinmelisiniz. Stresten uzak durmalı ve bir anda çok fazla yemek yemekten kaçınmalısınız.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Eşinizin uzun zamandır istediği fakat yapamadığı şeyleri düşünün. İçerisinden en uygun olanını seçin ve bunu şikâyet etmeden isteyerek yapın. Eşinizin ne kadar sevindiğini ve mutlu olduğunu yaptığınız şeyin karşılığı olarak alacaksınız. Böylece eşiniz hamileliği nedeniyle yapamadığı şeye kavuşmuş olacak, siz de eşinizin hormonal değişimlerinden daha az etkilenmiş olacaksınız. Yapabileceğiniz bazı şeyler; çok istediği ayakkabıyı almak, çok istediği bir kitabı almak veya uzun zamandır almak istediği bebek kıyafetlerini almak olabilir.

       

Hamilelikte 20.Hafta

    • Hamilelikte 20.Hafta, Hamileliğinizin 20.Haftası İçinde Neler Yaşayacaksınız? Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak? kadın.com'da

      Bu hafta ile hamileliğinizin yarısını geride bırakmış oldunuz. Tebrikler! Hamileliğinizin 20.haftası içinde sizin ve bebeğinizin yaşayabilecekleri, yazımızın devamında sizlerle olacak, keyifli okumalar.

Hamileliğinizin 20.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Rahminiz artık karın bölgenize kadar uzandı ve aynı bölgeye ulaştı. Bu noktaya gelene kadar kilo seviyenizde yükselmeler görülmüştür. Geri kalan haftalarınız için ne kadar kilo almanız gerektiğini muhakkak doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca bu hafta doktorunuz bebeğinizin doğum tarihi için fikirler de yürütebilecek kadar görüntüyü yorumlayabilir. Rahminiz ultrasonda artık her şeyi belli edecek kadar geniştir.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bu hafta sonunda bebeğiniz 250 ile 300 gram arasında değişen bir ağırlığa sahip olacaktır. Bebeğinizin boyu ise 21-22 cm arasında değişecektir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Dünyaya gelmek için anne karnında geçireceği sürenin yarısını tamamlayan bebeğiniz bu hafta, hissetme duyusunu geliştirecektir. Örneğin; içinde bulunduğu amniyon sıvısının tadını bu hafta alabilecektir. Doğduktan sonra vereceği pek çok tepkinin ilklerini bu hafta ile vermeye başlamış olabilir.

      Bu dönemde pek çok bebek anne karnında hıçkırığa tutulabilir. Bu durumu anne daha çok titreşim şeklinde hissedebilir. Bunlar korkulacak şeyler değildir çünkü bebeğinizin karnınızda gördüğü herhangi bir zarar yoktur.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Planlamanız Gerekenler

    • Artık bebeğinizin doğumanını planlamanızın vakti geldi. Onun için alışverişler yapabilirsiniz. Ayrıca, doğumunuzu yapmak istediğiniz hastaneler ile iletişime geçmeniz, araştırmalar yapmanız hatta doktorlar ile yüz yüze iletişime geçmeniz daha doğru sonuçlar verebilir. Aklınıza gelen fikirleri not etmeyi unutmayın. Hamilelik sürecinde sıklıkla unutkanlık yaşayabilirsiniz.

      Hamileliğiniz boyunca çok fazla demir ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Kırmızı et tüketmeyi, süt içmeyi unutmayın. Meyve, sebzeler ve özellikle taze fasulye yemeği tüketebilirsiniz. Bu süreçte tüketebildiğiniz her doğru yiyecek ve içecek bebeğinize direkt olarak güç ve kuvvet kazandıracaktır. Gelişimini daha hızlı ve daha iyi bir şekilde tamamlayacaktır.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Eğer bahçeli bir evde oturuyorsanız kesinlikle bahçe bakımını üstlenebilirsiniz. Bu eşinizi mutlu edecektir. Bunun dışında, evdeki dolapları temizleyebilirseniz eşinize çok büyük bir yardım etmiş olacaksınız.

Hamilelikte 21.Hafta

    • Hamilelikte 20.Hafta, Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz, Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

      Tebrikler! Hamileliğinizin yarısını geride bırakmış bulunuyorsunuz. Bu hafta bebeğiniz büyük bir muz uzunluğunda olacak. Bunun dışında sizin ve bebeğinizin hamileliğinizin 21.haftası içinde neler yaşayacağınızı yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız.

Hamileliğinizin 21.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Artık sırtınızın daha fazla ağrıdığını hissedebilirsiniz.Karnınız büyüdükçe daha dik durma isteğiniz artacak fakat ağırlık ön tarafta olduğu için taşımakta güçlük çekebileceksiniz.  Bu durumu biraz daha telafi edebilmenizin yolu sırtınızı koruyabilecek ortopedik yastıklar olacaktır. Bu yastıklar ile koltukta oturduğunuzda da, uzandığınızda da sırtınızı koruyabilecek ve ağrılarınızı azaltabileceksiniz. Artık hareketleriniz bebeğinizin gün içinde uyumasını kolaylaştırabilir. Sizin hareket halinde olmanız onun sallanmasını sağlayabilir ve bu da siz uyumasanız bile bebeğinizi uyutabilir. Ayrıca, siz uyurken bebeğinizin uyanıp karnınızın içinde dolaşması ve sizi de uyandırması artık mümkündür. Bu hafta bacaklarınızın ve ayaklarınızın da şişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Uzun süre ayakta durmamanız sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca ellerinizin, yüzünüzün ve ayaklarınızın artık daha fazla kuruduğunu hissediyorsanız zeytinyağlı sabunlarla ellerinizi yıkamanız doğru bir yöntem olacaktır. Bunun dışında doktor onayı ile almış olduğunuz nemlendiricileri kullanmanız da fayda gösterecektir.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bebeğinizin boyu 28 cm’ye ulaştı. Ağırlığı ise 280 ile 400 gr arasında değişiklik göstermektedir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğiniz artık uyumaya ve uyanmaya başlamış olup bu döngüyü kendi kendine sürdürebilmektedir. Kalp atışları da basit bir stetoskop ile duyulabilir. Fakat kalp atışlarını dinlerken kendi kalp atışlarınız ile karıştırmanız da çok muhtemeldir. Bebeğinizin kalbi ayrıca sizin kalbinizden yaklaşık 2 kat daha fazla atmaktadır.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz

    • Bacaklarınızda varis damarlarınızın oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bu durumları doktorunuzla konuşarak yapabilecekleriniz hakkında bilgi almanız faydalı olacaktır. Bu aralar rahim bölgeniz çok aktif olduğu için idrar yollarınızda oluşabilecek problemler ile karşılaşabilirsiniz. Dikkat etmenizde yarar vardır.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Eşiniz, hamileliğinin yarısını bitirdiği için yeni bir periyodun başladığını unutmayın. Hamileliğin ikinci yarısında da ilk yarısında yaptığınız gibi sürprizler yapmalısınız. Ona yardımcı olmaya gayret gösterin. Sıklıkla bel ağrısı yaşayacağını unutmayın. Bebeğinizin, eşiniz uyusa bile uyanıp annesini uyandırabileceğini unutmayıp biraz daha hassas davranmanızda fayda vardır.

Hamilelikte 22.Hafta

    • Hamilelikte 22.Hafta, Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek? Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

      Bu hafta yaşayacaklarınız, hamileliğinizin 22.haftası içinde bebeğinizin gelişim sürecine dair pek çok bilgi yazımızın devamında sizlerle olacak. Keyifli okumalar.

Hamileliğinizin 22.Haftasında Sizi Neler Bekliyor

    • Artık karnınızı ellediğinizde bebeğinizin varlığını hissedebileceksiniz. Onun hareketleri, ayakları ve daha pek çok durumu da anlayabileceğiniz kadar net olmaya başlamıştır. Hassas haftalarınızdan biri olan bu hafta da nezle ya da grip olabilirsiniz. Böyle bir durumda kesinlikle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamanız önerilir. Sabah bulantılarınızda fark edilir bir azalma yaşamaya başlamanız da bu hafta ile mümkündür.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bebeğinizin bu haftaki ağırlığı bir papaya meyvesi kadardır. Bu da 470 gram ortalamaya sahip bir ağırlıktır. Bebeğinizin boyu ise 28 ile 30 cm arasında değişmektedir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğiniz bu hafta gerçek kaşlara sahip olmaya başlayacak fakat bu kaşlar bebeğinizin renk pigmentleri oluşmadığı için beyaz olarak izlenebilecek. Daha sonra bebeğinizin tüm kılları ve tüyleri olması gereken rengi alacaktır. Bunun dışında bebeğinizin göz kapakları ve kirpikleri de son şekillerini almaya başlasa da bebeğinizin gözleri bir süre daha birleşik şekilde duracaktır. Bebeğinizin tekmelerini artık daha net hissedebilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz kendi etrafında da dönebilir. Bebeğiniz ne kadar karnınızda da olsa dışarıdan gelebilecek şiddetli ve yüksek seslere karşı uyuyorsa uyanarak tepki gösterebilir. Hatta bu durumlarda tekme atabilir. Bebeğinizin burun delikleri de şekillenmiştir.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Bu hafta itibari ile doğum kurslarına ya da bebek eğitim kurslarına katılabilirsiniz. Eğer ilk çocuğunuzahamile iseniz kesinlikle bu tür kurslara katılmanız gerekir. Böylece daha bilinçli ve daha doğru ebeveyn olabilmeniz açısından kendinize iyilik yapmış olursunuz. Kurslara eşinizin de katılım sağlaması doğru olacaktır. Doğumdan sonra bebek bakımını sadece siz değil, eşinizin de üstlenmesi gerektiği bir gerçektir.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Eşinizle birlikte bu hafta yürüyüşe çıkmayı deneyin. Ayrıca, eşinizin durumunu göz önüne alarak düşük tempolu bir yürüyüş gerçekleştirmeye özen gösterin. Sık sık dinlenmesini sağlamanızda da fayda vardır. Ayrıca, eşinizle doğada vakit geçirmek adına bir açık hava sinemasına gidebilirsiniz.

Hamilelikte 23.Hafta

    • Hamilelikte 23.Hafta, Hamileliğinizin 23.Haftası İçinde Neler Yaşayacaksınız? Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

      Vücudunuzun aldığı şekil herkes tarafından fark edilebiliyor. Bazı hamileliklerde karın daha aşağıdayken, bazı hamileliklerde karın daha yukarıda olabilir.Hamileliğinizin 23.Haftası içinde daha sık bir şekilde doktor kontrolünde olmanızda fayda vardır.

Hamileliğinizin 23.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Demir eksikliği yaşıyorsanız kesinlikle yeşil sebzeleri tüketmeye ağırlık vermelisiniz. Bunun dışında hamileliğinizin son iki ayına kadar doğum ve bebek bakım derslerini düşünmemeniz normal olsa da bu vakitlerde de boş vaktiniz varsa bu şekilde derslere katılarak vaktinizi değerlendirebilirsiniz. Hamileliğinizin son zamanlarında karnınızın çok büyümesi nedeniyle kurslara katılım gösterememeniz normaldir. Bu dönemlerde tansiyonunuz çok düşük seyredebilir. Tansiyonunuzu düşürecek gıdaları tüketmemeye ö zen göstermeniz yerinde olacaktır. Ayrıca ödem başlangıcı ya da yüksek ödemdeğerleri gözleniyorsa, çok uzun süre ayakta durmamanız önerilmektedir. Baş ağrısı ve titreme problemleriniz var ise de kesinlikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Bebeğinizin Bu Haftaki Ağırlığı Ne Olacak?

    • Erken doğan bir yeni doğan bebek kadar ağırlığı olan bebeğinizin bu hafta sonunda ulaşacağı ağırlığı yarım kilo kadar olacaktır. Bebeğinizin boyu ise 29-31 cm arasında değişiklik gösterecektir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacaktır?

    • Bebeğinizle konuşmaya başlamalısınız. Sizi duyacak ve sesinize alışacaktır. Ayrıca karnınıza büyük kulaklık ile şarkı dinletmenizde bebeğinizin hareket ederek tepki vermesini sağlayacaktır. Beyin gelişimi için bebeğinizle konuşmanız, kitap okumanız ve şarkı dinletmeniz oldukça faydalı olacaktır. Bebeğinizin bulunduğu amniyon sıvısı sebebiyle bebeğiniz üşümez. Ayrıca, bu sıvı bebeğinizi enfeksiyonlara karşı da korumaktadır. Amniyon sıvınızda yaşayan bebeğiniz onun için güzel bir yüzme yeridir.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Eğer çalışıyorsanız, artık hamilelik iznini düşünmenizin zamanı geldi. En kısa sürede evde dinlenmeye başlamanız ve uzanarak bu süreyi geçirmeniz daha doğru olacaktır. Doğum yapana kadar çalışmayı düşünmek çok doğru değildir. Fakat doktorunuza danışarak hamileliğiniz için ne zaman izne ayrılmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Çocuğunuzu kucağınıza almanıza çok az kaldı ve bunun için eşinizle beraber doğum planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Mümkünse siz de babalık izni alabilir ve bu süre içerisinde bebeğinizin temel eşyalarını temin edebilirsiniz.

Hamilelikte 24.Hafta

    • Hamilelikte 24.Hafta, Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz, Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

      Tebrikler! Hamileliğinizin 6 ayını bu hafta ile geride bırakacaksınız.Hamileliğinizin 24.haftası içinde  yaşayacaklarınız ve daha pek çok bilgi yazımızın devamında.

Hamileliğinizin 24.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Artık erken doğum sancılarınız başlayabilir. Bu sancılar bazen yalancı sancılar olarak adlandırılsa da bazen gerçek bir erken doğum başlangıcını gösterebilir. Bu tür ağrılara karşı dikkatli olmak ve ağrıları önemsemek gerekir. Olası şiddetli ağrılarda direkt olarak doktora gitmeniz önerilir. Bunun dışında, demir, kalsiyum, protein ve vitamin ağırlıklı beslenmenize özen göstermelisiniz. Sağlıklı gıdaları tükettiğiniz sürece bebeğinizin gelişimi de o denli sağlıklı olacaktır. Cildiniz genişledikçe kurumaları ve çatlakları da beraberinde getirir. Bunun için özellikle ellerinize ve dirsekleriniz nem depolamanız önemlidir. Kullandığınız ürünlerin bitkisel içerikli olmasına dikkat ederek kullanmalısınız. Ayrıca, karın bölgesinde baş gösteren çatlaklarınıza karşı kullanacağınız ürünleri kesinlikle doktorunuza göstermelisiniz. Eğer çatlaklarınız için yağlar kullanmak istiyorsanız, bu yağların deri altına geçip kana karışabileceğini unutmamalısınız.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bebeğinizin bu haftaki ağırlığı 640 grama kadar çıkabilecek. Artık eskisinden daha hızlı kilo alıyor ve daha hızlı boyu uzuyor. Bu haftaki boyunun uzunluğu ise yaklaşık olarak 30-32 cm arasında değişecektir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğiniz bu hafta itibari ile en aktif 3-4 haftasını yaşayacaktır. Akşam uykularınızın daha çok bölünmesine ve daha çok hareket hissetmeye hazır olun! Bu haftanın sonunda bebeğinizin gözleri de tamamen oluşmuş olacaktır. Ayrıca, gözleri oluşsa dahi son rengini doğduktan sonra alacaktır. Bu haftadan sonra karnınızda istediği gibi hareket edebilecek alanı olmadığından sadece sağa ve sola doğru kendini yönlendirecektir.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Bu hafta şeker hastalığı tarzında bir rahatsızlık baş göstermeye başlayabilir. Şeker hastalığı belirtileri sık idrara çıkma ve sıklıkla su içme ihtiyacının olmasıdır. Bu belirtiler her zaman şeker hastalığının varlı sayesinde oluşmaz. Tahlillerinizi yaptırarak kan değerlerinizi öğrenmeniz ve buna göre hareket etmeniz yerinde olacaktır.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Bu hafta sonu eşinizin en sevdiği otele ya da restorana gidebilirsiniz. Eşinize sürpriz yapmanız onu daha çok mutlu edecektir.

       

Hamilelikte 25.Hafta

    • Hamilelikte 25.Hafta, Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek? Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir? Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

      Bebeğinize kucağınıza almanız için son 15 haftanız kaldı. Bu aşamada çok heyecanlı olmanız bir gerçektir. Heyecanınızı bebeğinizin bakımı ile ilgili kitaplar okuyarak, filmler izleyerek kontrol altına almaya çalışmanız önerilmektedir.Peki hamileliğinizin 25.haftası içinde sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?

Hamileliğinizin 25.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Rahminiz 25.hafta içinde neredeyse bir futbol topu büyüklüğüne ulaştı. Bu nedenle organlarınız içinizde sıkışıyormuş hissine kapılabilirsiniz. Diyabet kontrolünüz de aksatmamanız gereken bir diğer konu olacaktır. Bu haftalarda özellikle diyabetinizi kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Eğer diyabet rahatsızlığınız başladıysa hamileliğinize uygun bir diyete girmeniz gerekebilir. İdrar yolları enfeksiyonuna yakalanmanız da bu aralar daha kolaydır. Bu konuya da dikkat etmeniz önerilmektedir. Özellikle seyahat edecekseniz umumi tuvaletleri kullanmamaya gayret göstermeniz gerekir.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bu hafta 33 cm’ye ulaşacak hatta biraz da geçecek olan bebeğinizin ağırlığı da 800 gr’a ulaşacak. Bu değerlerden daha düşük değerlere sahip bir bebeğiniz varsa, doğum yaptığınızda daha ufak bir bebeğinizin olabileceği de saptanmıştır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğiniz gün geçtikçe kilo almaya ve gelişmeye devam ediyor. Bu hafta; bebeğinizin cinsiyetini öğrenmediyseniz öğrenebilirsiniz. Her anlamda verimli bir hafta geçireceğinizi de söyleyebiliriz. Bebeğinizin yaşam alanı gittikçe daraldığından daha az hareket hissedebilirsiniz. Bebeğinizin tepkileri daha çok gerinme şeklinde olabilir. Bebeğinizin kılcal damarları oluşmaya başlamış ve bu durum bebeğinize hafif bir pembelik kazandırmıştır. Kasları ve kemikleri de gittikçe güçlenmeye başlamıştır.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Doktorunuzdan 3 boyutlu bir ultrason talep edebilirsiniz. Bebeğinizi daha net görebilmenize yardımcı olacaktır. Bu ultrasonlar neredeyse bebeğinizin fotoğrafını çekmişsiniz gibi net görüntüler verebilir. Bunun dışında artık bebeğinize isim düşünmenin zamanı geldi. Birkaç isim belirleyip çevrenizdekilere de sorabilirsiniz.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Eğer eşiniz manikürpedikür yaptırıyorsa ve uzun süredir hamileliği sebebiyle bu bakımları aksatmışsa onun için bir güzellik merkezinden randevu alabilirsiniz. Eşiniz bu durumdan çok memnun kalacaktır. Ayrıca, bu onu ne kadar düşündüğünüzü ve hamileliğinde yalnız bırakmadığınızın da göstergesidir.

Hamilelikte 26.Hafta

    • Hamilelikte 26.Hafta, Hamileliğinizin 26.Haftası İçinde Neler Yaşayacaksınız? Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

      Tebrikler! Hamileliğinizi başarı ile devam ettiriyorsunuz ve bebeğinizi kucağınıza almanıza sadece 14 hafta kaldı. Bazı hamileliklerde bebekler 39. Haftada dünyaya gelebiliyor. Genellikle, bebekler baş aşağı pozisyonunda dünyaya gelmeyi tercih ediyorlar.Peki hamileliğinizin 26.haftası içinde sizi neler bekliyor?

Hamileliğinizin 26.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Karnınızın büyümesini dikkate alın ve ağır işler yapmaktan kesinlikle kaçının. Çok hareketli olmanız bebeğiniz için de tehlike arz edebilir ve karnınızda daha fazla hareket etmek isteyebilir. Bu durumda da kordonu ile alakalı sıkıntılar yaşayabilir. Hamileliğiniz tamamlanana kadar dinlenmeyi tercih etmenizde fayda vardır. Hala izne ayrılmadıysanız kesinlikle masanızın altında ayaklarınızı uzatabileceğiniz bir tabure bulundurun. Beslenmenize de oldukça dikkat etmelisiniz. Aşırı baharatlı ve aşırı acı gıdalar midenizi bozabileceği gibi, kendinizi kötü hissetmenize de neden olabilir. Yeme içmelerinize dikkat edin. Sık sık ve küçük öğünler şeklinde yemeklerinizi yiyin. Siz ne zaman bir şeyler yerseniz, bebeğiniz de o zaman takviyesini alır; unutmayın.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bu hafta içinde bebeğiniz yaklaşık 34 cm’ye ulaşabilecek. Bu uzunluk oldukça güzel birgelişim belirtisidir. Eğer bu ölçüden daha uzun bir bebeğiniz varsa, doğduğunda da normalden uzun olacaktır. Bebeğinizin bu haftaki ağırlığı ise, yaklaşık 800 gramdır.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Bebeğinizin göz gelişimi neredeyse tamamlanmıştır. Sadece göz rengi tam olarak belli değildir. Zaten bebeğinizin göz rengi doğduktan sonra ilk altı ay içerisinde sürekli değişecek ve sonunda yerine oturacaktır. Ayrıca bu hafta bebeğiniz artık soluma hareketleri yapmaya çalışır.Bunun dışında bebeğiniz parmağını yakınında hissedebilirse emmeye de başlayabilir ve bu eylemden çok hoşlanır.

Hamileliğinizin Daha İyi Devam Edebilmesi İçin Neler Yapabilirsiniz

    • Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkek ise sünnetini ne zaman yaptırmanız gerektiğini araştırabilir ve bir karar vermeye çalışabilirsiniz. Doğduktan hemen sonra sünnet yaptırmak mümkündür.

      Eşinizi alıp sahilde yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca küçük sandviçler hazırlayarak sahilde oturup piknik de yapabilirsiniz. Açık havada olmak, oksijenin tazelenmesi,nefes terapileri beyin ve bebek açısından oldukça önemlidir. Bu yürüyüş eşinize ve size çok iyi gelecektir.

Hamilelikte 27.Hafta

    • Hamilelikte 27.Hafta, Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz, Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir? kadın.com'da

      Gittikçe büyüyen karnınıza artık alıştınız ve vücudunuza uygun şekilde giyinmeyi sevmeye başladınız. Bazı hamileliklerde kilo vücuda yayıldı, bazı hamileliklerde kilo karın bölgesi ile sınırlı kaldı. Üzülmeyin, doğumda alınan kilolar doğum sonrasında hızlı bir şekilde verilecektir.Hamileliğinizin 27.haftası içinde sizi ve bebeğinizineler bekliyor hepsi yazımızın devamında.

Hamileliğinizin 27.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Göğüslerinizdeki değişimleri fark ediyorsunuz. Meme uçlarınızdaki karartı bir iki kat daha artabilir. Bebeğiniz bir yaşına gelene kadar da bu karartı artabilir. Fakat bebeğiniz bir yaşına girdikten sonra göğüsleriniz de eski haline dönecektir. Göğüslerinizdeki değişimin nedeni de üretilen süttendir. Bu aralar farklı rüyalar da görebilirsiniz. Tamamen değişen hormonlarınız nedeniyle farklı şeyler yaşayabilirsiniz.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • 35 cm boyuna ulaşan minik bebeğiniz artık 900 gram ağırlığında olacaktır. Bu ay sonuna kadar bebeğiniz yaklaşık 400 gr alarak hızlı bir büyüyüşe geçecektir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • 4 aydır gözlerini açmayan bebeğiniz artık gözlerini açıp kapatmaya başlayacaktır. Karnınızda olan gölgeleri, ışık yansımalarını bebeğiniz fark edecek ve ayrımını yapmaya alışacaktır. Bunun dışında bebeğiniz artık tat almaya başlayacaktır. Hıçkırık yaşaması da normaldir ve siz bunu onun yaptığı hareketler olarak algılayabilirsiniz. Zaman geçtikçe karnınızda hareket edebilecek alanı azalacak ve sadece sağdan sola hareket edecektir. Başını aşağıya düşürürken pelvis kemiklerine yerleşirken doğum sancısı gibi düşünebilir ve çok fazla ağrı çekebilirsiniz.Gün içinde hareketlerini düzenli olarak takip etmeniz gerekip gerekmeyeceğini doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz

    • Bir bebek araba koltuğu satın alabilirsiniz. Ne olursa olsun bu koltuğa her zaman ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, doğum kurslarına katılmadıysanız ve kurslar belli bir haftayı doldurmanız gerektiğini savunuyorsa, internet üzerinden araştırmalara dâhil olabilirsiniz. Son olarak hamile pilatesine katılabilir ve kaslarınız açısından iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Eşinizin çok fazla ev işi yapmamasını sağlamanız önemlidir. Özellikle ağır eşyaları kaldırma, çekme ya da itme konusunda yardımcı olmalısınız. Merdiven çıkmasını önlemek ve üst katlarda var olan rafları düzenleme görevini üstlenmelisiniz.

Hamilelikte 28.Hafta

    • Hamilelikte 28.Hafta, Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz, Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

      Tebrikler! Hamileliğinizin 7. Ayını doldurmuş bulunuyorsunuz. Sadece 3 (gebelik 40 hafta) ay sonra doğum yapacak ve minik bebeğinizle tanışacaksınız. Hamileliğinizin 28.Haftası içinde yaşayacaklarınıza dair tüm bilgiler yazımızın devamında olacak, keyifli okumalar.

Hamileliğinizin 28.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Bebeğinizin rh testini bu hafta yaptırabilirsiniz. Eğer negatif bir rh sonucu çıkarsa muhtemelen aşı olmanız gerekebilir. İlerideki gebeliklerinizi de etkileyecek bu testi mutlaka yaptırmalısınız. Bunun dışında bu hafta yaşayacaklarınız arasında, vücudunuzdaki çatlaklar vardır. Bu çatlakların görünümleri muhtemelen artacaktır. Ayrıca, en çok göğüslerinizde, karnınızda ve kalçalarınızda çatlaklar oluşmuştur. Bu çatlaklarıönlemek için doktorunuzla görüşüp faydalı yağlar ya da kremler kullanabilirsiniz. Bu hafta yaşayacağınız bir diğer gelişme ise, artık bacaklarınızın daha çabuk ağrımaya başladığını hissetmeniz olacaktır. Düz ayakkabılar giymeyi ve yavaş hareket etmeyi unutmayın. Eklemlerinizin ve kaslarınızın çok hassas olması da oldukça normaldir ve çok hızlı morarmalara maruz kalabilirler.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Geçen hafta neredeyse 1 kiloya ulaşan bebeğinizin bu haftaki ağırlığı; 1 kilo ile 1.100 gr arasında değişebilecektir. Bebeğinizin uzunluğu ise; 38 cm’ye kadar artabilecektir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?

    • Solunum yolları gittikçe gelişen bebeğiniz için aldığı ilk nefes itibari ile vücuduna oksijen de girecektir. Akciğer kesecikleri birbirine yapışmasın ve doğduktan sonra doğru nefes alabilmeyi öğrensin diye, bebeğiniz surfaktan üretecektir. Bu bebeğinizin yapmaya başladığı mucizevi şeylerden biridir. Bunun dışında, bebeğiniz bu hafta itibari ile beyin dalgalarını açacak ve bazı şeylere tepki vermeye başlayacaktır. Örneğin, karnınıza ışık tutarsanız bebeğiniz bundan rahatsız olacak ve kafasını çevirmeye yeltenecektir.

Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz

    • Bebeğinizin doğum çantasını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bir kenarda durması hatta arabanızda durması oldukça faydalı olacaktır. Bunun dışında, bebeğinizle sık sık konuşmayı kesinlikle unutmayın. Bebeğiniz sizi çoktan tanıyor ve sesinizi ayırt edebiliyor.

Eşiniz Bu Hafta Neler Yapabilir?

    • Gün içerisinde eşinize onu ne kadar çok sevdiğinizi ve hamile olmanın ona çok yakıştığını anlattığınız mesajlar atabilirsiniz. Böyle mesajlar eşinizin tüm gününün mükemmel geçmesini sağlayabilir.

Hamilelikte 29.Hafta

    • Hamilelikte 29.Hafta, Hamileliğinizin Daha İyi Geçmesi İçin Bu Hafta Yapabilecekleriniz, Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

      Tebrikler bebeğinizi kucağınıza almak için 3 aydan daha az bir zamanınız kaldı.Hamileliğinizin 29.Haftası içinde  neler yaşayacaksınız? Bebeğiniz bu hafta neler yaşayacak? Tüm bilgiler yazımızın devamında sizlerle olacak.

Hamileliğinizin 29.Haftasında Neler Yaşayacaksınız?

    • Bacaklarınızda karıncalanmalar ve kramplar hissedebilirsiniz. Bu durum biraz daha sıklaşabilir. Vücudunuzda tek bir yer kilo aldıkça dengeniz ve ağırlık mekanizmanız değişecektir. Bu nedenle kambur şekilde yürümeye de başlayabilirsiniz. Dik yürümeye çalışmanızda fayda vardır. Kambur şekilde yürümeniz belinizin daha çok ağrımasına neden olabilir. Rahat iç çamaşırları giymeyi de ihmal etmemelisiniz. Ne kadar pamuklu esnek ve rahat kıyafetler tercih ederseniz, o kadar az can acısı yaşarsınız. İç çamaşırlarınızın bedenini de sık sık değiştirmeyi unutmayın. Sutyenlerinizin de telli değil, hamile sutyenleri olmasına dikkat etmelisiniz. Göğüslerinizin sıkışık şekilde durmaması ve rahat olması hamilelikte önemli bir unsurdur.

Bebeğiniz Bu Hafta Ne Kadar Büyüyecek?

    • Bebeğinizin bu haftaki tahmini ölçüleri; 1.300 gram kadar ağırlığı ve 38-40 cm kadar uzunluğu olacaktır. Bu ölçüler her hamilelikte değişebilecek ortalama ölçülerdir.

Bu Hafta Bebeğiniz Neler Yaşayacak?